EU: Uvođenje carina na aluminijum i čelik korak ka protekcionizmu

0

Ambasadori zemalja članica EU u Vašingtonu i predstavnik Brisela u SAD u otvorenom pismu kritikovali su uvođenje carina na aluminijum i čelik iz EU, ukazujući da je to značajan korak u pravcu protekcionizma.

– U svakom partnerstvu jednostrani postupak na štetu drugog ugrožava cjelokupan obostrano koristan odnos. Uvođenje carina na čelik i aluminijum iz EU značajan je korak u pravcu protekcionizma”, navode ambasadori u pismu – prenosi američki dnevnik “Vašington post”.

Ambasadori su podsjetili da je na meti sankcija i evropska industrija koja u SAD ulaže više milijardi evra i stvara više miliona radnih mjesta.

Oni ističu da je EU glavna destinacija američkog izvoza, te da su carinske stope evropskog bloka nepromjenljive i predvidive.

Ambasadori su pozvali Vašington da pažnju posvjeti pitanjima od kojih korist imaju obje strane, poput kretanja ka fer globalnom sistemu trgovine, pobošljanju pristupa tržištu, zaštite intelektualne sredine, te smanjenja ograničenja i postojećih carina između EU i SAD.

Tokom prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Tramp objavio je da će od 1. juna uvesti carine od 25 odsto na uvoz čelika i deset odsto na aluminijum iz EU, Kanade i Meksika.

Brisel je najavio da će uzvratiti recipročnim mjerama na američku robu, a upućena je žalba Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog trgovinske politike SAD.

Srna