EU potiče zapošljavanje mladih na zapadnom Balkanu s 10 miliona EUR

0

Za rješavanje nezaposlenosti mladih, ključnog ekonomskog i društvenog izazova u regiji, EU je putem Evropskog investicijskog fonda pružio dodatna jamstva koja će omogućiti bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu da ponude povoljne zajmove malim i srednjim preduzećima.

Sada će otprilike 1200 preduzeća imati korist od navedenih zajmova, što će im omogućiti da stvore 1300 mjesta stručnog osposobljavanja, stažiranja i zaposlenja za mlade.

EU pruža podršku u sklopu inicijative „EU za zapošljavanje preduzetništvo mladih” (engl. EU for Youth Employment and Entrepreneurship) koja se provodi u skladu s Instrumentom za razvoj preduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF) i njegovim mehanizmom „EU za zapošljavanje i preduzetništvo mladih” koji je uspostavljen radi podržavanja zaposlenja mladih u regiji uklanjanjem prepreka lokalnim malim i srednjim preduzećima u pristupanju finansijskim sredstvima.

Diljem zapadnog Balkana do 99 % preduzeća čine mala i velika preduzeća i u njima je zaposleno više od 70 % radne snage. Istovremeno, stope nezaposlenosti mladih najveće su na svijetu. Kreću se od 28,3 % u Albaniji do 55,4 % u Kosovu (2018). Mnogi mladi radnici zaposleni su privremeno, u sivoj ekonomiji, s velikom neusklađenošću postojećih i traženih vještina.

Olivér Várhelyi, povjerenik za proširenje i susjedsku politiku, rekao je: „Nastavljamo pružati pomoć malim i srednjim preduzećima zato što pružaju značajan broj radnih mjesta na zapadnom Balkanu. Podržavanje preduzeća koja zapošljavaju mlade od posebne je važnosti. Ulaganje u mlade pruža zamah za jaču, inovativniju i dinamičniju ekonomiju u regiji.”

Alessandro Tappi, voditelj sektora za vlasnička ulaganja i jamstva Evropskog investicijskog fonda, rekao je: „Jačanjem malih i srednjih preduzeća i stvaranjem novih prilika zapošljavanja za mlade predstavljaju ključ koji može otključati brže ekonomske i društvene razvoje u zapadnom Balkanu. EU-ov Instrument za razvoj preduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF) važan je doprinos ekonomskoj i društvenoj održivosti i Evropski investicijski fond ponosi se prilikom da djeluje u ime EU-a i podrži regiju na njezinom putu prema rastu.”

Zajmovi pod jamstvom Evropskog investicijskog fonda bit će dostupni malim i srednjim preduzećima u bankama Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina, ProCredit Bank Albanija, ProCredit Bank Kosovo, Raiffeisen Bank Albanija i Raiffeisen Bank Kosovo i bit će ponuđeni pod povoljnim uvjetima, poput smanjenih cijena, nižih instrumenata osiguranja, duljih rokova dospijeća ili kombinacijom navedenog.