EU i Kina postigli dogovor o investicijama

0

Evropska unija (EU) i Kina postigli su sporazum o investicijama o kojem su počeli pregovarati još 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Putem videokonferencije danas je održan “Samit lidera EU i Kine” kojem su prisustvovali predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja predsjedava EU-om, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik Kine Xi Jinping.

Von der Leyen je na kraju sastanka na društvenim mrežama napisala da su dvije strane konačno postigle dugoočekivani dogovor.

“Danas su EU i Kina načelno zaključile pregovore o sporazumu o investicijama”, rekla je evropska zvaničnica.

Istakavši da EU ima najveće jedinstveno tržište na svijetu, Von der Leyen je poručila da je evropski blok uvijek otvoren za trgovinu pod jednakim i fer uvjetima.

Napomenula je da su cilj sporazuma s Kinom poboljšani uslovi tržišnog natjecanja kao i povećanje poslovnih prilika.

Predsjednik Evropskog vijeća Michel na društvenim mrežama je pozdravio “politički dogovor postignut u pregovorima o sporazumu o investicijama”. Istakao je da je EU i dalje posvećena međunarodnoj saradnji zasnovanoj na jasnim pravilima.

Na kraju sastanka objavljena je deklaracija EU-a u kojoj se kaže da sporazum s Kinom ima veliki značaj u ekonomskom smislu kojim će investicije dvije strane biti u skladu sa principima i vrijednostima održivog razvoja.

U deklaraciji se navodi da će, kada stupi na snagu, sporazum pomoći da se uravnoteže trgovinski i investicioni odnosi između EU i Kine.

U deklaraciji se još ističe da se Kina obavezala da će omogućiti veći pristup tržištu za investitore iz EU te da su sporazumom kineskim javnim preduzećima nametnuta jasna pravila i obaveze.

Postignutim sporazumom se također zabranjuje prisilni transfer tehnologije i druge prakse koje značajno narušavaju tržište, dok će kompanije iz EU koje posluju na kineskom tržištu imati pošteniji tretman nego do sada.

Sporazum sadrži važne odredbe u vezi s pitanjima okoliša, klime i radnih uvjeta, dok je zaključeno da će Kina predano raditi na efikasnom provođenju konvencija Međunarodne organizacije rada (ILO) koje je već ratificirala.

Jedan od glavnih ciljeva sporazuma je bio da investitori iz EU-a imaju veći pristup tržištu u Kini. Prema tome, sporazumom će se razni sektori u Kini, poput automobilske industrije, finansijskih usluga, zdravstva i telekomunikacija, biti otvoreni za evropske investitore.

Javna preduzeća u Kini neće više moći diskriminirati kompanije iz EU-a po pitanju nabavke usluga, a državna podrška u toj zemlji će biti mnogo transparentnija.

S druge strane, tržišta EU-a ostat će i dalje otvorena za kineske investitore.

Da bi sporazum stupio na snagu, potrebno je da ga odobre zemlje članice i Evropski parlament (EP).

Kina je često izložena kritikama međunarodne zajednice zbog kršenja ljudskih i radničkih prava u zemlji. Posebno su na meti kritika, pritisci i kršenja prava pripadnika muslimanske manjine Ujgura.