Eskalacija sukoba: Booking ukinuo prodaju karata Ryanaira

0

Istaknuti mrežni putnički agenti (OTA), uključujući Booking.com, Kiwi i Kayak, uklonili su prodaju letova Ryanaira sa svojih platformi.

Do toga je došlo nakon što je irski Visoki sud presudom zabranio Flightboxu prikupljanje informacija o letovima Ryanaira za OTA-e.

Ryanair je rekao da će uklanjanje letova s web stranica povećati broj praznih sjedala za 1 ili 2 posto u januaru.

Aviokompanija je rekla da, iako bi ovo moglo utjecati na prihode od karata, ovaj potez vjerovatno neće imati “materijalnog utjecaja” na broj putnika za cijelu godinu ili očekivanu dobit.

Prevoznik je napomenuo da će odgovoriti snižavanjem cijena karata za putnike koji rezerviraju direktno putem vlastite web stranice.

Ryanair je u saopćenju online agente opisao kao “pirate”. Rekao je da će “nastaviti stavljati svoje cijene karata na raspolaganje poštenim/transparentnim online putničkim agentima kao što je Google Flights”, za koje je rekao da “ne dodaju skrivene marže cijenama Ryanaira i koji usmjeravaju putnike da svoje rezervacije izvrše diretno na Ryanairovoj stranici“.

Ryanair je rekao da je uklanjanje njegovih letova možda rezultat pritiska nacionalnih agencija za zaštitu potrošača ili novih mjera provjere klijenata koje je poduzeo.

Firma je u dugotrajnom sporu sa stranicama za online rezervaciju, nakon što je pokrenula pravni postupak u SAD-u protiv vlasnika Booking.coma – Booking Holdingsa, i njegovih podružnica uključujući Kayak, Agoda i Priceline.