Erdoganova izjava da neće biti sankcija SAD-a ojačala liru

0

Turska lira je porasla danas za skoro 1,0 odsto prema dolaru nakon izjave predsjednika Tajipa Erdogana da je od američkog predsjednika Donalda Trampa čuo da neće biti sankcija prema Ankari zbog kupovine ruskog obrambenog sistema S-400.

Lira se trgovala jutros po kursu od 5,7380 za dolar, ojačavši sa nivoa od 5,7875 koji je zabilježen u petak prije sastanka Erdogana i Trampa na samitu G20 u Japanu minulog vikenda, izveštava Reuters.

NATO saveznici, Turska i SAD, zaoštrili su odnose zbog turske kupovine sistema ruskog S-400, pri čemu je Vašington zaprijetio sankcijama Ankari ukoliko dođe do isporuke. Spor je uzrokovao zabrinutost investitora, koji su vršili pritisak na liru.

Sjedinjene Države tvrde da kupovina S-400 ugrožava njihove borbene avione Lokid Martin F-35, čiji je Turska i proizvođač i kupac. Vašington je fomalno započeo proces isključivanja Turske iz programa F-35, obustavljajući obuku turskih pilota u SAD-u, navodi britanska agencija.

Međutim, Erdogan je u subotu saopštio da mu je Tramp rekao da neće biti sankcija zbog sporazuma s Rusijom, a televizija NTV je u nedjelju izvijestila da je Erdogan najavio da će prva isporuka sistema S-400 uslijediti u roku od 10 dana i da smatra da će nesulglasice biti prevladane „bez problema“.