Erdogan želi fabriku “Tesle” u Turskoj

0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je od izvršnog direktora kompanije “Tesla” Elona Muska da izgradi fabriku u Turskoj, saopštila je danas turska Uprava za komunikacije.

Prema istom izvoru, Musk je rekao da mnogi turski dobavljači već sarađuju s “Teslom” i da je Turska među najvažnijim kandidatima za sljedeću fabriku tog proizvođača električnih automobila. Kompanija zasad nije komentarisala navode turske strane, prenosi Tanjug.

Erdogan i Musk su razgovarali u Turskoj kući, soliteru blizu Ujedinjenih nacija u Njujorku, javila je turska agencija Anadolija. Erdogan je doputovao u SAD, gdje će učestvovati na 78. sjednici Generalne skupštine UN.

Erdogan je, kako je saopštila turska Uprava za komunikacije, na sastanku sa Muskom također rekao da je Ankara otvorena za saradnju na polju vještačke inteligencije i oko Starlinka.

Prema istom izvoru, Musk je rekao da Space-X želi da sarađuje s turskim vlastima da bi dobili dozvolu kako bi satelitske usluge Starlinka bile dostupne Turskoj, prenio je Reuters.