EPBiH osigurala 2,7 miliona KM za bolje uslove rada u RMU Kakanj

0

Ugovor o nabavci transportnog sistema, dizel-lokomotive sa donjom šinom i ozubljenom letvom za dužinu transporta od 1.500 metara, potpisan je u Rudniku mrkog uglja Kakanj. Riječ je o sistemu za transport rudarske mehanizacije i ljudi u podzemnoj eksploataciji uglja.

Nesreća

Sredstva u iznosu od 2,7 miliona KM, kako je kazao direktor RMU Kakanj Kasim Alajbegović, osigurala je Elektroprivreda BiH, a novac je izdvojen iz sredstava namijenjenih za dokapitalizaciju rudnika uglja u sastavu Koncerna EPBiH.

– Na ovo smo se odlučili poslije nesreće u Begićima koja je bila u oktobru, jer ovdje se prije svega radi o sigurnosti rudara, o humanizaciji rada, a onda i o efektivnosti kompletnog posla i ove vrste transporta koja je puno sigurnija i efektnija u odnosu na gornju šinu, kazao je Alajbegović.

Zadovoljan ulaganjima u humanizaciju posla je i predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić.

Rezultat

– Želimo da se ljudima u neposrednoj proizvodnji obezbijede humaniji i sigurniji uslovi rada, da oni u takvim humanijim i sigurnijim uslovima mogu ostvariti adekvatan proizvodni rezultat koji jeste potreban u ovom vremenu, kazao je Husić.

Dizel-lokomotivu, kao i dosadašnju opremu za RMU, isporučiće poljska firma Becker-Warkop, a u roku od 60 dana transportni sistem bi trebalo da bude u funkciji kako bi dosadašnja oprema za široko čelo, koja je već isporučena u iznosu od 18,5 miliona KM, mogla biti spuštena u jamu i instalirana. (Oslobođenje)