EPBiH ide u veliku investiciju: Čista energija na rudniku uglja

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra dodjelu do 38,5 miliona eura zajma javnom poduzeću Elektroprivreda BiH za razvoj, izgradnju i rad dvije susjedne solarne fotonaponske elektrane (ukupno 50 MWp) locirane u mjestu Gračanici u opštini Bugojno, izvještava BiznisInfo.ba.

Zanimljivo je da će solarne elektrane biti izgrađene na vrhu obnovljenog rudnika koji se prethodno koristio za eksploataciju uglja.

Ukupni iznos zajma do 38,5 miliona eura bi sufinansirali EBRD i komercijalni suzajmodavac (bilo kao učesnik u zajmu ili kao davalac paralelnog zajma).

Ovo će biti jedan od prvih projekata solarne energije koje će razviti EPBiH dok se kompanija usmjerava na ulaganja u obnovljive izvore energije kao dio svoje agende dekarbonizacije.

Projekt bi značajno doprinio portfelju obnovljive energije EPBiH (isključujući velike hidroelektrane), a također bi, tokom izgradnje, stvorio prilike za zapošljavanje u bosanskohercegovačkim regijama koje se uveliko oslanjaju na eksploataciju uglja.

Očekuje se da će projekt smanjiti ukupne emisije stakleničkih plinova za 32.000 tona CO2 godišnje uz povećanje proizvodnje električne energije naročito za ljetni period i veću dostupnost vode za prilagodbu klimatskim promjenama.

Ove elektrane će dodati do 0,4 posto godišnje nacionalne proizvodnje električne energije elektroenergetskom sistemu Bosne i Hercegovine.