EP HZHB: Ugovor sa konzorcijem PSI AG i Končar vrijedan 4,3 mil. KM

0

Ugovor za nabavu i implementaciju SCADA/DMS/OMS sistema za daljinsko vođenje distributivnih elektroenergetskih kapaciteta u Distribuciji električne energije Javnog preduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijedan 4,3 miliona eura sklopljen je danas između Elektroprivrede HZHB i njemačko-hrvatskog konzorcija PSI AG i Končar– Inženjering za energetiku i transport.

Konzorcij koji čine njemački PSI AG i hrvatski Končar– Inženjering za energetiku i transport kao najpovoljniji ponuditelj dobio je navedeni posao nakon raspisanog međunarodnog natječaja. Danas su ugovor potpisali u ime Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar generalni direktor mr.sc. Marinko Gilja , a u ime konzorcija Wolfgang Fischer, predsjednik Uprave njemačkog PSI AG i Guido Remmers.

Ovim složenim projektom koji uključuje isporuku i provedbu računarskog sistema daljinskog vođenja (SCADA/DMS/OMS) omogućit će se u svakom trenutku daljinski nadzor i upravljanje srednjonaponskom mrežom i postrojenjima distributivnog elektroenergetskog sistema EPHZHB-a.

Nadogradnjom postojeće optičke mreže i izgradnjom digitalne radio-mreže omogućit će se povezivanje s centralnim računarskim sistemom u dispečerskom centru EPHZHB-a, što će omogućiti automatizirani sistem vođenja distribucijskih energetskih postrojenja. Ovaj ugovor podrazumijeva projektiranje, isporuku i inženjering sistema automatizacije i telekomunikacijskih podsistema, te inženjering na SCADA/DMS/OMS sistemu, kao i isporuku licenci i programske opreme centralnog SCADA/DMS/OMS sistema. Projekt je dijelom finansirala KfW banka. Planirani početak produkcijskog rada je kraj 2019. godine, čime će JP Elektroprivreda HZH HB umnogome modernizirati svoje kapacitete i poboljšati ukupno poslovanje.