Elektroprivreda RS izlazi na Bečku berzu

0

Elektroprivreda Republike Srpske emitiragt će obveznice na Bečkoj berzi, potvrdila je ministrica finansija Srpske Zora Vidović i kazala da je takva ideja pozitivno ocijenjena na sjednici Vlade.

Prema navodima medija, riječ je o obveznicama u iznosu od 140 miliona eura koje bi bile namijenjene učešću Elektroprivrede u izgradnji hidroelektrana Dabar i Bistrica. Sporazumi o gradnji potpisani su sa dvije kineske kompanije, prenosi swot.ba.

Emitovanje obveznica na Bečkoj berzi je dobro za Elektroprivredu RS, tvrdi Vidović. Odbacila je navode o potrebi ili zahtjevu ovog preduzeća za izdavanje garancija Vlade RS za ovo zaduženje.

– Smatram da je to jako dobro i da naša Elektroprivreda treba da napravi svoj bonitet i da se pojavi na međunarodnom tržištu jer mnogo struje izvozi – ističe Vidović, prenosi BHRT.

Nakon što su sklopljeni sporazumi sa kineskim kompanijama za gradnju dvije HE obaveza Elektroprivrede je da obezbijedi 15 posto novca. Pod kojim uslovima Elektropriveda izlazi na Bečku berzu iz kompanije nema još odgovora.