Elektroprivreda BiH postavlja 5 punionica za električna auta. To je samo početak!

0

Trenutno je u fazi realizacije projekat instalacije pet novih punionica za električna vozila, koje će u narednih tri mjeseca biti postavljene na javnim mjestima u Tuzli, Zenici, Travniku, Mostaru i Bihaću, rečeno je za BiznisInfo iz Elektroprivrede BiH.  

Mikrolokacije punionica još nisu specificirane, ali će to najvjerovatnije biti uz poslovne zgrade elektrodistributivnih podružnica JP Elektroprivreda BiH u navedenim  gradovima. 

Isporučilac je Energoinvest SUE d.d. Sarajevo.

– Obaveze JP Elektroprivreda BiH u ovome projektu su da obezbijedi lokaciju i izvede priključak na elektrodistributivnu mrežu,  sa odgovarajućim temeljem za montažu punionica. U skladu sa odlukom menadžmenta JP Elektroprivreda BiH,  korištenje usluge punjenja električnih vozila sa ovih pet punionica, kao i postojeće punionice ispred poslovne zgrade JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu, će u narednom periodu biti besplatno – rečeno nam je iz EPBiH.  

Ukupno 6 punionica u vlasništvu JP Elektroprivreda BiH će zadovoljiti većinu potreba za punjenjem električnih vozila u voznom parku Elektroprivrede BiH.

Svakako da će masovnija upotreba električnih vozila u BiH zahtijevati i veći broj punionica. JP Elektroprivreda BiH namjerava da u narednom periodu pokrene niz aktivnosti u vezi sa izgradnjom punionica za električna vozila – rečeno je za naš portal.

Navodi se da to, između ostalog, uključuje definiranje partnerstava sa drugim subjektima zainteresiranim za izgradnju javnih punionica, iznalaženje mogućnosti finansiranja izgradnje punionica kroz domaće i inostrane fondove te iniciranje donošenja potrebne regulative koja će olakšati i potaknuti intenzivniju izgradnju punionica.

Autor: BiznisInfo