Električni automobili u EU od 1. jula moraće da prave buku

0

Svaki novi električni automobil u EU sa četiri ili više točkova od 1. jula će morati da, iz bezbjednosnih razloga, ima ugrađen akustični sistem za uzbunu (AVAS), koji će praviti kontinuiranu buku od 56 do 75 decibela ako se vozilo kreće brzinom do 20 kilometara na sat.

Kako navode specijalizovani automobilski listovi širom EU, pješaci će za par nedjelja, kada na snagu stupi novi zakon, imati mnogo manje razloga da pogled skreću sa svojih mobilnih telefona kada se budu uključivali u saobraćaj.

Novi zakon, koji je donijet poslije kritika javnosti zbog nečujnosti električnih vozila, jer predstavlja opasnost za druge učesnike u saobraćaju, predviđa da samo električni automobili, ne i motocikli, ubuduće imaju ugrađen AVAS, bez posebnih preporuka o tonalitetu samog zvuka.

Takvu zakonsku regulativu su neki proizvođači automobila već iskoristili, pa je, na primjer, britanski „Jaguar“ svoje nove električne automobile opremio sistemom AVAS koji zvuči slično kao svemirski brod, dok se njemački BMW opredijelio za klasičan zvuk benzinskog motora.

Predviđenih 56 decibela nije pretjerana buka, s obzirom da, na primjer, kamion sa dizel motorom pri prolasku pored pješačkog prelaza proizvodi oko 85 decibela.

Prema poređenu pojedinih automobilskih listova, 56 decibela je buka koju proizvodi klima uređaj ili električna četkica za zube, tako da pješaci koji se kreću slušajući muziku na slušalicama neće moći da čuju ni novije električne automobile. (Tanjug)