Električni, a blindirani BMW

0

BMW Serija 7 je jedan od najpopularnijih modela kada su u pitanju oklopna vozila. Da li će to biti i električni i7?

Ako ćemo suditi po performansama, onda je teško, jer silent i7 drastično gubi na agilnosti nakon tretmana ugradnje balističke zaštite.

Umjesto 4,7 sekundi koliko je osnovnom i7 potrebno da dostigne 100 km/h, isto ubrzanje sada traje duplo duže, čak 9 sekundi. Istovremeno, maksimalna brzina je ograničena, ali ne na 240, već na 160 km/h.

Zaštitna verzija modela i7 nudi balističku zaštitu na nivou VR9. Vizuelno, automobil je “nadograđen” spolja uz pomoć predsjedničkih dodataka kao što su nosači zastava, opciona signalna svjetla i specijalne felne od 20 inča. Kada je riječ o posljednjem, na njih su montirane Michelin PAKS run-flat gume.

Sva ostala oprema dolazi kao opcija iz programa personalizacije, ali je ideja da se automobil spolja učini što neupadljivijim, prenosi B92.

BMW tvrdi da su putnici zaštićeni od pešadijskog naoružanja, mina i napada dronovima.

Za svaki slučaj, moguće je opciono opremiti automobil sistemom za dovod svežeg vazduha i automatskim sistemom zaštite od požara.

Da bi komunicirali sa ljudima u okruženju, putnici ne otvaraju prozor, već mogu da komuniciraju preko posebnog interfonskog sistema sa dodatnim zvučnicima i eksternim mikrofonom.

Pomenimo i premijum ozvučenje Bovers & Vilkins sa 28 zvučnika i snagom od 1265 V, kao i sistem zatamnjivanja zadnjeg stakla.

Vrata se otvaraju uz pomoć električnog pogona, putnici pozadi imaju i hladnjak za piće, dok vozač dobija dodatni ekran sa stalno uključenom projekcijom zadnje kamere.

Kao što smo rekli, i7 Protection ima električni pogon. Zasnovan je na verziji xDrive60, što znači da ima 544 KS i 745 Nm.

Uz znatno lošije performanse kao posljedicu povećanja mase vozila, tu je svakako i manji domet. Nažalost, BMW to ne navodi. Ako izaberete benzinsku verziju, postoji opcija sa 4.4 V8 motorom od 530 KS i 750 Nm.

Ova opcija je mnogo agilnija, dostiže 100 km/h za 6,6 sekundi i dostiže 21 km/h. A ovo bi, zajedno sa autonomijom, moglo biti presudno za korisnike koji žele da pobjegnu od napadača na bezbjednu lokaciju.

Premijera oklopne serije 7 uključujući i7 biće početkom septembra na sajmu u Minhenu, a zatim će biti objavljene cijene.