El Salvador rudari prvi bitcoin energijom iz vulkana

0

El Salvador je službeno iskopao mali dio svog prvog bitcoina koristeći snagu vulkana, objavio je predsjednik Nayib Bukele mjesec dana nakon što je njegova zemlja usvojila ovu kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Rudarska operacija, koju vodi državna energetska kompanija LaGeo SA de CV, uspjela je generirati 0,00599179 bitcoina, ili oko 269 dolara, koristeći geotermalnu energiju iz vulkana, napisao je Bukele na Twitteru, prenosi Russia Today.

Ranije ove sedmice predsjednik je na Twitteru podijelio video zapis vladinih transportnih kontejnera koji nose rudare digitalne valute u energetsko postrojenje u džungli radi ugradnje od strane LaGeo tehničara.

Na teritoriju male centralnoameričke zemlje nalazi se 20 vulkana, a gotovo četvrtinu domaće proizvodnje energije generira geotermalna energija.

U junu je kongres El Salvadora odobrio predloženo usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Tri mjeseca kasnije, predsjednik Bukele objavio je da je njegova vlada kupila prvih 400 bitcoina, označavajući početak prvog svjetskog usvajanja valute.

Kao dio uvođenja na nacionalnoj razini, vlada je dodala stotine bitcoina u svoju bilancu stanja i pokrenula virtualni novčanik pod nazivom Chivo, ili “cool” na španjolskom žargonu. Kripto-novčanik nudi transakcije bez naknade i omogućava brza prekogranična plaćanja, a svakom salvadorskom vlasniku računa poklonjeno je početnih 30 USD digitalne imovine. 

D. Hadžić