Ekonomska saradnja BiH i Italije raste, u aprilu i susret privrednika

0

Vršilac dužnosti direktora Agencije za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija primio je protekle sedmice ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Marco Di Ruzza, te predstavnike kompanije SIMEST, Carlo De Simone i Jelenu Čukanović.

Glavna svrha posjete bila je predstavljanje aktivnosti SIMEST-a, kompanije grupe Cassa Depositi e Prestiti koja od 1991. godine podržava rast italijanskih kompanija u inostranstvu i strategiju internacionalizacije italijanskog sistema. Delegacija SIMEST-a trenutno boravi u posjeti Bosni i Hercegovini na sastancima sa državnim organima i institucijama u ekonomskom, finansijskom i komercijalnom sektoru.

Gospodin Kubatlija upoznao je goste sa uslugama koje Agencija nudi stranim investitorima od početka do kraja ulaganja, uključujući relevantnu zakonsku regulativu i visinu poreza, ističući činjenicu da FIPA u svojoj bazi podataka ima 500 investicionih projekata ulaganja koji mogu biti ponuđeni investitorima u svakoj oblasti.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o predstojećem događaju Business Forum BiH-Italija, koji je programiran za april 2024. godine, a koji će okupiti bosansko-hercegovačke i italijanske kompanije koje su već prisutne u našoj zemlji, kao i kompanije iz Italije željne saznanja o mogućnosti ulaganja i komercijalnim partnerstvima u Bosni i Hercegovini.

Tokom ovog događaja FIPA namjerava iskoristiti priliku da ponudi prezentaciju svojih aktivnosti u sektorima u kojima će biti koncentrisan rad.

Ambasador Di Ruzza je naglasio da ekonomska saradnja BiH i Italije raste iz godine u godinu i da statistički podaci sve više potvrđuju intenzitet i dinamiku ekonomskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje. Italija je zapravo postala prvi izvoznik u BiH i drugi komercijalni partner naše zemlje u apsolutnom smislu.

Također je naveo da bosansko-hercegovačko tržište ima veliku mrežu italijanskih kompanija, posebno u sljedećim sektorima: finansijski, metalurški, hemijski, energetski, tekstilni i obućarski, drvoprerađivački i dr. kroz direktna ulaganja ili osnivanje zajedničkih preduzeća sa lokalnim partnerima. Sve ovo se navodi kako bi se razumjele konkurentske prednosti koje nudi različita mješavina faktora koji BiH čine atraktivnom destinacijom za italijanske kompanije.

Istaknuto je da je FIPA zainteresovana za učešće na velikim ekonomskim događajima u Italiji 2024. godine, gdje se potencijalni investitori mogu sastati i ponuditi ulaganje u BiH.

SIMEST će evaluirati moguće projekte sa FIPA-om i drugim nadležnim institucijama BiH s ciljem daljeg povećanja ekonomskog partnerstva između dvije zemlje.