Ekonomija Srbije će se u drugom kvratalu vratiti na pretkrizni nivo

0

Centralna banka Srbije, NBS, objavila je da očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) zemlje porasti između 5 i 6% u 2021. godini i dostići nivo prije krize u drugom tromjesečju.

“Zahvaljujući mjerama koje su usvojili NBS i Vlada, proizvodni kapaciteti i radna mjesta su očuvani, a ulaganja su nastavljena uprkos pandemiji. To je osiguralo oporavak ključnih sektora privrede čak i tokom trećeg kvartala 2020. godine i dalo osnovu za stabilan ekonomski rast u 2021. godini i godinama koje dolaze“, objavila je NBS u četvrtak u svom izvještaju o inflaciji za februar.

Snažan tempo vakcinacije u Srbiji i inostranstvu mogao bi da približi godišnju stopu rasta blizu 6%, objavila je NBS, prenosi SeeNews.

“Očekujemo da će rast voditi domaća potražnja i izvoz, za što je neophodan i ekonomski rast eurozone.”

Sve u svemu, rizici za projekciju 2021. su simetrični i uglavnom su povezani sa tokom pandemije i efikasnošću njenog zaustavljanja.

Rizici koji se odnose na međunarodne faktore povećani su, zbog ponovnog širenja koronavirusa od oktobra i pojave novih sojeva, kao i pooštrenih mjera suzbijanja u mnogim evropskim zemljama, posebno u eurozoni, kažu u centralnoj banci.

Ekonomska proizvodnja Srbije opala je za realnih 1,3% na godišnjem nivou u četvrtom tromjesečju 2020. godine, objavio je statistički zavod zemlje u brzoj procjeni ranije ovog mjeseca.

Realni BDP Srbije smanjio se za 1,4% na godišnjem nivou u trećem kvartalu 2020. godine, nakon što je u drugom tromjesečju smanjen za 6,4%. Zavod za statistiku rekao je da će objaviti više detalja o BDP-u u četvrtom kvartalu 1. marta. 

D.H.