EIB odobrio Sloveniji kredit od 250 miliona eura

0

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Sloveniji kredit do 250 miliona eura za izgradnju pruge Koper-Divača, najveći logistički projekat u toj zemlji u posljednjih desetak godina, čija se vrijednost procjenjuje na skoro 1,2 milijarde eura.

Odluku o kreditu donio je Odbor direktora krovne banke Evropske unije, nakon čega će uslijediti tehnički pregovori o kreditnom ugovoru, potvrdili su danas u EIB-u za slovenačku agenciju STA.

Potrebu izgradnje pruge koja će povećati protočnost robe na pruzi prema koparskoj luci, Slovenija obrazlaže njenim izuzetnim potencijalom na području transporta i logistike, jer je pretovar u Kopru za desetak godina povećan za 40-ak odsto, a do 2040. godine bi sa sadašnjih skoro 25 miliona tona trebalo da se poveća na 36 miliona, zbog čega su ograničene mogućnosti transporta usko grlo u razvoju luke i njene veze sa zaleđem i susjednim kontinentalnom državama u okruženju kao što su Mađarska, Austrija i Češka.

Kako prenosi Hina, računa se da će pruga Koper-Divača, duga 27 kilometara, nakon što radovi počnu, biti dovršena za oko šest godina, s obzirom na zahtevnost trase na kojoj treba iskopati 8 tunela i izgraditi 2 mosta, dva vijadukta i jednu galeriju.

Slovenija, uz sredstva EIB-a, prugu namjerava da finansira i sopstvenim i evropskim bespovratnim sredstvima, kao i kreditima komercijalnih banaka, a ove godine su uvedene i nadoknade i takse za prevoznike koji koriste pravac prema Kopru na pojedinim trasama autoputa.

Konačnu odluku o projektu donijela je posebnim zakonom ranija vlada Mire Cerara, ali je zbog modela finansiranja trase koja je izabrana za prugu doživljavala i žestoke kritike u opozicionim krugovima, ali i stručnoj javnosti, navodi Hina.

Pojedini stručnjaci tvrde da je cijena pruge u projektu namjerno postavljena prenisko, iako se zna da će biti znatno viša, kao i da su cijene u projektu „dozidane“ kako bi se, po njihovim tvrdnjama, izašlo u susret nekim izvođačima koji će učestvovati na konkursima, odnosno domaćim ekonomskim i političkim lobijima.

Hina