Egzodus stranih radnika iz Britanije

0

Strani radnici napuštaju Britaniju najbržim tempom od Drugog svjetskog rata, predstavljajući izazov za ekonomiju koju su Bregzit i koronavirus već uzdrmali.

Samo je London tokom prošle godine izgubio 700.000 ljudi, pokazuju nedavna istraživanja, piše Bloomberg.

– Rizik je da se ljudi ne vrate, tako da imamo nedostatak vještina i radne snage, a trajno gubimo dio proizvodnje, rasta i prihoda od poreza – rekao je Džonatan Portes, profesor ekonomije na King's College u Londonu.

On procjenjuje da je više od milion stranih radnika već otišlo, prenosi Blic.

– S obzirom na to da su migracije pokretale ekonomski rast, posebno u Londonu, to bi mogle biti loše vijesti – dodao je.

Kancelar državne blagajne Riši Sunak i Kancelarija za budžetsku odgovornost suočiće se sa nekim od tih realnosti ove godine, a možda i u budžetu već 3. marta.

Za Trezor, na kraju, manji broj migranata znači manje ekonomske proizvodnje i poreskih prihoda za plaćanje ogromnih akumuliranih dugova kako bi se ljudima i preduzećima pomoglo da se izbore sa Covid-19.

Zaokret migracionih tokova preoblikovao bi politiku imigracije nakon decenije vladinih napora da ograniči pristigli broj. Dugoročno gledano, to bi takođe moglo pogoršati demografski problem koji Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli sa zemljama od Njemačke do Japana: kako spriječiti i suočiti se sa brzim starenjem stanovništva.

Teoretski scenario u kojem se broj stanovnika smanjuje, umjesto da raste za oko 100.000 godišnje, mogao bi UK koštati oko jedan posto proizvodnje nakon pet godina. To bi podiglo budžetski deficit za 0,7 podto bruto domaćeg proizvoda, na osnovu osnovnog pravila koje koristi OBR, britanski fiskalni nadzornik.