EBRD nakon Viškovićeve izjave: Ne zaustavljamo projekte u RS-u

0

Svi projekti sa finansiranjem EBRD-a na Koridoru 5C, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, nastavljaju se i EBRD ne zaustavlja nijedan finansijski aranžman o kojem je razgovarala sa Vladom Republike Srpske, javili su iz ove banke.

Podsjećanja radi, Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, je na sjednici Narodne skupštine RS rekao da EBRD u ovom trenutku zbog političke situacije nije u mogućnosti da nastavi finansiranje dijela Koridora 5C kroz RS, te da će Vlada tražiti druge partnere kako bi ovaj projekat bio realizovan.

Takođe, treba napomenuti da je EU privremeno zaustavila ovaj projekat zbog, kako su naveli, secesionističke retorike iz RS i blokade rada državnih institucija.

U EBRD-u ističu da je ta banka obezbijedila značajnu finansijsku podršku za izgradnju i rehabilitaciju dionica autoputa duž Koridora 5C u Federaciji BiH i u RS u iznosu od preko milijarde eura, uz značajnu grant podršku Evropske unije, prenose Nezavisne novine.

– Izgradnja dionice Rudanka-Putnikovo brdo/Doboj posebno, te dionica sjeverno od Zenice napreduje dobro i vidljivo je građanima, a pored toga su u toku javne konsultacije o važnom projektu tunela Prenj koji povezuje Sarajevo sa Mostarom. Učešće EBRD-a na Koridoru 5C dio je šire strategije za podršku razvoju infrastrukture, ekonomskoj integraciji i održivom rastu u Bosni i Hercegovini i široj regiji – napomenuli su oni.

Napomene radi, EBRD je multilateralna banka koja promoviše razvoj privatnog sektora i poduzetničke inicijative u 36 ekonomija na tri kontinenta. Banka je u vlasništvu 73 zemlje, kao i EU i EIB.