Džindić o proizvodnji raketa, dronova, municije, novoj fabrici…

0

Federani ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da su se ulaganja u namjensku (vojnu) industriju pokazala kao pun pogodak, te da tu priču ne treba politizirati.

On je naglasio da mnoge fabrike, koje su prije nekoliko godina bile pred gašenjem, sada uspješno posluju.

– Dobro znamo šta se od 2012. do 2014. dešavalo u ovoj oblasti. Tu prije svega mislim na TRZ Hadžići, firme Pretis iz Vogošće, Zrak Sarajevo, Vitezit ali i druge. Sve te kompanije bile su na izdisaju. Niti su imale ugovore niti su radnici imali plate. Država ih je pomagala kroz grantove koji su korišteni da se isplaćuju plate a ne finansiraju važni projekti – rekao je Džindić u intervjuu za Dnevni avaz.  

Dodao je da danas imamo stanje da je Pretis samo prošle godine imao više od 60 miliona KM prometa. Tu je i Igman Konjic koji je imao promet od 110 miliona KM, Ginex s 45 miliona KM. Neizostavan je i BNT Novi Travnik s 13 miliona KM prometa, zatim Binas sa 8 miliona.

– U startu smo u budžetu osigurali sredstva za razvojne projekte. Ideja i projekata je i ranije bilo, ali nije bilo sredstava. Bila je potrebna finansijska injekcija. Jednostanvo, prepoznali smo koji su to projekti važni i koliko ćemo na kraju svi dobiti. Sada idemo s inicijativom da se postojeća strategija o razvoju ove oblasti izmijeni, jer ona je samo garantirala redovnost isplate plaća, poštivanje ugovora, i predvidjela je da na godišnjem nivou može biti ostvaren promet od oko 100 miliona KM. Firme su se tako ponašale i radile. Mi smo samo prošle godine imali promet veći od 300 miliona KM. Znači, tu stragiju smo davno prevazišli – naglasio je Džindić.

Dodao je da se sve ovo radi da bi ove firme na kraju mogle same, bez ičije pomoći, funkcionirati i raditi.

– Ti projekti su se zaista, od proizvedene puške do haubice, pokazali kao pun pogodak. Naravno, tu su još testiranja, ali mnogo toga je već prošlo ozbiljne provjere i pokazalo se veoma pozudanim. Tu je i Pretisova granata od 155 milimetara s dometom od 40 kilometara koja se poprilično, uz nadopune, pridružila svjetskoj vojnoj klasi. I u Igmanu su također odlične inovacije u pripremi i obnovi starih projekata. Imamo nove kalibre u koje će biti uloženo 20 miliona KM. U Ginexu smo ispunili i sve uvjete koji se tiču zaštite ekologije. Razvijena je nova kapisla koja nije više opasna po okolinu. Svi ti nusprodukti više nisu otrovni i to je vrlo važno reći – rekao je ministar.

Govoreći o najavama otvaranja nove fabrike za naoružanje u Vogošći, on je rekao da je ta firma dobila sve suglasnosti za rad, ali da ima mali problem kod lokalne zajednice koji se odnosi na zabrinutost za životnu sredinu zbog utjecaja na okolinu. Dodao je da se će se to pojasniti i riješiti.

Kada je u pitanju priča šta će se tu proizvoditi, Džindić je rekao da je sve jasno definirano, ali da javnost zasad ne može biti o tome obaviještena.

– Bit će prilike. Ne želimo žuriti i da sve onda izgubimo. Ova je oblast vrlo osjetljiva – naglasio je ministar.

Upitan je i za nedavne najave da će BiH proizvoditi dronove, odnosno bespilotne vojne letjelice.

– Mnogi su projekti spremni, ali se o tome ne može govoriti. Ne može, jer mnogi jedva čekaju da tu priču sruše. Tu smo vrlo oprezni. Što se tiče proizvodnje dronova, to je za sada samo inicijativa i tu nema ništa konkretno – zaključio je Džindić.

Dnevni avaz / BiznisInfo