Džakula: Rekordna naplata poreza u 2018.

0

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je u 2018. godini ukupno 7.596.483.309 KM bruto prihoda, što je za 7,84 posto ili za 552.551.000 KM više u odnosu na rekordnu 2017. godinu kada su iznosili 7.043.932.305 KM, rekao je direktor UIO BiH Miro Džakula.

On je naglasio da prikupljeni prihodi koje ostvari Uprava čine oko 85 do 92 posto svih poreskih prihoda i od njih žive sve institucije vlasti na svim nivoima u BiH i zbog toga bi Upravi kao instituciji zaduženoj za fiskalnu stabilnost BiH trebalo posvetiti više pažnje.

– Izvoz znatno više raste od uvoza, što znači da ekonomija BiH pokazuje svoju vitalnost i sposobnost preživljavanja – rekao je Džakula na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenosi Srpskainfo.

Osvrćući se na presudu Republike Srpske protiv Vlade Federacije BiH o isplati, on je rekao da UIO prije svega poštuje presude Suda BiH i da njom rukovodi Upravni odbor na kojem je da odredi modalitet kako i na koji način će izvršiti poravnanje, a Uprava će ispoštovati sve odluke koje donese Upravni odbor vodeći računa o presudi.

– Ukoliko ne bude nikakav drugi pravni mehanizam naravno da će se odluka suda ispoštovati – poručio je Džakula.

On je dodao i da smatra da se porezi trebaju plaćati prema ekonomskoj snazi obveznika, odnosno ljude treba oporezivati prema onome šta i koliko imaju.

– Ne možete oporezivati onoga ko ima jedan stan i onoga koji ih ima sedam – ocijenio je Džakula.

On je istakao da se zalaže i za oporezivanje luksuza, pogotovo oporezivanje uvoza skupih automobila.

– Oni se mogu oporezovati, ne u okviru PDV-a, već u okviru dodatnih akciza i kroz primjenu direktnih poreza, koji imaju prostora da se razvijaju mnogo više – zaključio je Džakula.

Osvrćući se na nacrt zakona o PDV-u, Džakula je naveo da on predviđa dosadašnju stopu, kao optimalnu i primjerenu ekonomskom trenutku BiH.

– Uprava samo sprovodi propise iz oblasti indirektnog oporezivanja, a na Upravnom odboru i parlamentu BiH je da definiše da li jedna ili dvije stope. Poreska politika mora biti transparentna i jasna i jednostavna za primjenu – smatra Džakula.

Načelnik Odeljenja za analizu rizika u UIO Sabina Kuršumović rekla je da su na rast prihoda najviše uticali povećanje prihoda po osnovu PDV-a, putarine i uvozne akcize.