Džakula: Prikupljeno 15 posto više poreza

0

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u proteklih devet mjeseci prikupila je šest milijardi i 155 miliona KM, što je za 829 miliona KM ili 15,56 posto više u odnosu na isti perood 2020. godine, rekao je direktor Uprave Miro Džakula.

Džakula je istakao da su u ovoj godini prikupili 219 miliona KM više i u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, naglasio da se bilježi rast po osnovu prikupljenih svih vrsta indirektnih poreza, a ukupno naplaćeni prihodi po osnovi PDV-a u ovoj godini veći je za oko 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su prihodi od carina veći za 20 posto.

Prema njegovm riječima, do povećanja je došlo zbog povećanog uvoza roba u BiH, a i zbog porasta maloprodajnih cijena i povećanja privrednih aktivnosti.

On je dodao da podaci pokazuju da je i izvoz iz BiH u ovoj godini povećan za 32 posto u odnosu na uporednu godinu, što pokazuje da se domaća privreda oporavlja od krize 2020. godine.

Džakula je podsjetio da je u saradnji sa stručnjacima iz EU pripremljen novi prednacrt Zakona o PDV-u u BiH i nalazi se u procesu javnih konsultacija koji je usklađen sa legislativom EU, a predviđeni su jasniji rokovi kada je u pitanju oporezivanje građevinskh objekata.

On je istakao da su ovlašteni službenici UIO u devet mjeseci privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 9,3 miliona KM, najviše duvana i duvanskih prerađevina – oko 4,6 miliona KM.