Džakula: Naplata poreza manja za 700 miliona KM

0

Generalni direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula izjavio je da je u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period prošle godine naplata indirektnih poreza /PDV, akcize, carine, putarine/ manja za oko 700 miliona KM.

Prema njegovim riječima, prihodi od indirektnih poreza za period januar – novembar ove godine iznosili su 6.589 milijardi KM i manji su za 696 miliona KM ili za 9,55 odsto nego 2019. godine.

– Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona. U aprilu ove godine prihodi su bili manji za 23,26 odsto nego u istom mjesecu 2019 – rekao je Džakula za “Dnevni avaz”.

On je dodao da se nakon toga situacija sa prihodima od indirektnih poreza postepeno popravlja i da Uprava radi sve da se održi fiskalna stabilnost.

Džakula je rekao da Međunarodni monetarni fond, koji je počeo sa BiH pregovore o kreditu, nije ništa zahtijevao po pitanju raspodjele sredstava sa jedinstvenog računa.