Dvije najveće evropske energetske firme sele u Ameriku?

0

Dvije najveće evropske naftne kompanije, Shell i TotalEnergies, razmatraju napuštanje svojih berzi i prelazak na Wall Street, u potezu koji bi zadao udarac Londonu i Parizu.

Britanski Shell druga je najveća firma na londonskom indeksu FTSE 100, s udjelom od 8,4 posto ukupne tržišne kapitalizacije, dok je francuski TotalEnergies četvrti po veličini na indeksu CAC 40, s udjelom od 6 posto u njegovoj vrijednosti.

Uprkos svom lokalnom statusu teškaša, oboje firme su nedavno izrazile frustraciju niskom vrijednošću svojih dionica u usporedbi s velikim američkim naftnim kompanijama i iznijeli ideju o premještanju kotacije svojih dionica na drugu stranu “bare”.

Dionicama TotalEnergiesa i Shella trguje se na omjeru cijene i novčanog toka od 4,7 odnosno 5,2, u usporedbi s omjerom od 8,4 za Exxon Mobil i 7,6 za Chevron. Što je niži omjer, veća je vjerovatnost da je dionica podcijenjena.

Alastair Syme, direktor istraživanja globalne energetske dionice u Citiju, kaže da su Shell i TotalEnergies dugo trgovali s diskontom. Ali taj je jaz dosegao najveću tačku prije otprilike dvije godine, odražavajući šire odstupanje između evropskih i američkih dionica.

Firme koje kotiraju na američkim berzama uživaju pristup većem fondu kapitala, rekao je on za CNN. Ulagačima bi “bilo mnogo ugodnije” kupovati dionice evropske energetske firme da su dio vrednijeg S&P 500 referentnog indeksa američkih dionica, prema Symeu.

Izvršni direktor TotalEnergiesa Patrick Pouyanne rekao je prošli mjesec da njegova naftna firma “ozbiljno” razmatra premještanje na berzu u New York, te da će u septembru razgovarati o “pragmatičnom putu naprijed” sa svojom upravom.

– Jasno je da u području energije, nafte i plina američki dioničari kupuju dionice, a evropski dioničari ne kupuju na isti način – rekao je.

U međuvremenu, izvršni direktor Shella Wael Sawan rekao je u martu da je njegova firma “podcijenjena” u odnosu na Chevron i Exxon Mobil.

– Ako, nakon višestrukih napora da povećamo vrijednost dionica, još uvijek ne vidimo da se jaz smanjuje, moramo razmotriti sve opcije – rekao je.