Dva nova investitora u Žepču, dijaspora se aktivirala

0

Žepče ima dva nova investitora. Oni su se obratili Centru za investitore Razvojne agencije Žepče (RAŽ) i menadžment im pruža podršku za realizaciju njihovih ideja.

– Jedan investitor radi na izgradnji proizvodno-poslovne zgrade za proizvodnju PVC stolarije, a radi se o investitoru koji je povratnik iz dijaspore i planira u prvi mah uložiti oko 300.000 KM u proizvodnu halu i opremu – kazala je Branka Janko, direktorica RAŽ-a za Oslobođenje.

Druga investicija odnosi se na zajedničko ulaganje domaćeg i investitora iz dijaspore, a radi se o proizvodnji opreme za ventiliranje i prečistače u industrijskim procesima. Sva proizvodnja se planira plasirati na inostrana tržišta.

U općini Žepče, investitori su od 2013. do 2018. godine investirali 28 miliona KM u proizvodne hale i tehnološko unapređenje proizvodnje.

– Najveći broj investicija odnosi se na investiranje u metalnom i drvnom sektoru, dok se investicije u tekstilnom sektoru najvećim dijelom odnose na zakup poslovnih prostora i zapošljavanje radne snage. Domaći investitori prednjače u ulaganjima u postojeće proizvodnje i proizvodne procese – rekla je Janko.