Dva bh. giganta na najvećoj smotri vojne industrije: Radimo nešto što malo ko na svijetu može

0

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se održava jedan od najvažnijih sajamova namjenske industrije na svijetu – Idex 2023.

Prema listi učesnika koja se može naći na stranici sajma, učestvuju dvije kompanije iz BiH – Igman Konjic i Pretis Vogošća, izvještava BiznisInfo.ba.

Za Igman se navodi da je firma osnovana 1950. godine sa sjedištem u Konjicu, Bosna i Hercegovina. U proizvodnom programu Igmana je vojna i lovačka municija različitih tipova metaka (5,56 mm – 12,7 mm).

Do sada je Igman izvozio proizvode u više od 50 zemalja svijeta. Ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, specijalne jedinice, granične policije… najvažniji su kupci.

Tvornica, kako se još navodi, ima mogućnost proizvodnje municije prema istočnim (ruskim) i zapadnim (NATO) standardima, što je nešto što mali broj fabrika na svijetu može.

Za razliku od Igmana koji izlaže municiju malog kalibra, Pretis se predstavlja sa krupnijom municijom, i to tri vrste – tenskovskom, artiljerijskom i minobacačkom.

Pretis d.d. je osnovan kao državna tvornica 1948. Proizvodi koji se trenutno proizvode podijeljeni su u pet glavnih grupa: minobacačka municija, topnička, tenkovska i raketna municija te zrakoplovne bombe.

U posljednje vrijeme povećana je globalna potrošnja na odbranu, pa samim tim i potražnja za proizvodima namjenske industrije.