Duhanski div prodaje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji

0

Duhanski div British American Tobacco (BAT) objavio je da će prodati rusko i bjelorusko poslovanje konzorciju na čelu s menadžerima ruske podružnice.

BAT se obavezao napustiti Rusiju, četvrto najveće tržište cigareta na svijetu, u martu lani, neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kontrolirao je nešto manje od 25 posto ruskog tržišta duhana, a danas je objavio da je potpisao sporazum o prodaji 

“Nakon zaključenja dogovora BAT više neće biti prisutan ni u Rusiji ni u Bjelorusiji i neće ostvarivati finansijsku dobit od prodaje na tim tržištima”, stoji u saopćenju, uz napomenu da bi transakcija trebala biti dovršena u oktobru.

Kompanije će biti preimenovane u ITMS Group, saopćio je BAT. Konzorcij će biti vlasnik trgovinskog žiga BAT-ovih brendova, uključujući tradicionalne duhanske proizvode i alternative, poput parilice Vuse.

Vrijednost transakcije nije navedena kao ni informacija o mogućem BAT-ovom naknadnom otkupu kompanije. BAT je istaknuo da ne može navesti dodatne pojedinosti.

Udio Rusije i Bjelorusije u BAT-ovom prihodu iznosio je u prvoj polovini ove godine oko 2.7 posto, a udio u prilagođenoj operativnoj dobiti 2.5 posto, stoji u saopćenju.

U BAT-u ističu da su zbog transfera već otpisali 612 miliona funti (763 miliona dolara) u finansijskoj 2022. godini i knjižili dodatnih 17 miliona funti troškova u prvoj polovini godine.

Hina