Drvar: Uskoro otvaranje pogona i posao za 100 radnika

0

Proizvodni pogon fabrike “Jumko” iz Vranja počeće sa radom u Drvaru u naredna tri mjeseca i zapošljavaće 100 radnika, rekla je Srni načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Runić je navela da je rukovodstvo ove fabrike boravilo u posjeti Drvaru koja je rezultat sastanka održanog 13. septembra sa načelnicima Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Drvara i zahtjeva koji je opština Drvar prethodno upućivala Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodala da se u zahtjevu tražilo zapošljavanje žena i mladih, jer u Drvaru preovladava drvna industrija gdje rade fizički sposobni muškarci.

– Proizvodni pogon ‘Jumka’ počeće sa radom u Drvaru u naredna tri mjeseca. Za radnike će biti organizovana obuka koja će trajati od tri do šest mjeseci. Ovo za Drvar predstavlja preporod i daje nadu povratnicima da obezbijede egzistenciju – naglasila je Runić i dodala da će 90 posto zaposlenih u ovoj fabrici biti žene.

Prema njenim riječima, pokretanje proizvodnog pogona “Jumka” dugoročno predstavlja jačanje budžeta opštine povećanjem poreskih prihoda.

– Nadamo se da je ovo samo početak jer nastavljamo da radimo na izgradnji kapaciteta za privlačenje i drugih investitora jačanjem malih i srednjih preduzeća -kaže Runić.

Ona dodaje da je industrijska zona opštine Drvar u poslijeratnom periodu uništena lošom privatizacijom i da je Drvar, kao nekadašnja industrijska sredina, postao opština koja nema poslovnu zonu.

Runićeva podsjeća da ova opština godinama nije imala sredstava da ulaže u poslovnu infrastrukturu.

– Jedan od kandidovanih projekata iz pomoći od milion eura koju smo dobili od Srbije jeste prva faza uređenja poslovne zone ‘Mlin’ gdje planiramo da bude asfaltiran pristupni put i ograđena poslovna zona – rekla je Runić.