Druga po redu najuspješnija godina u historiji cementare u Kaknju

0

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj, kompanija ranije poznata pod imenom Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, održala je u četvrtak redovnu godišnju Skupštinu dioničara.

Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 95,93% dionica, a Skupština je odlučivala o usvajanju izvještaja za 2023. godinu, raspodjeli dobiti, izboru članova Nadzornog odbora, izboru članova Odbora za reviziju, izboru vanjskog revizora i o izmjenama Statuta. Gotovo sve odluke usvojene su jednoglasno.

Glavna postignuća, poslovne aktivnosti i glavne finansijske pokazatelje za 2023. godinu, dioničarima je prezentirao generalni direktor kompanije, Branimir Muidža.

– Ovo je druga po redu najuspješnija godina za Heidelberg Materials Cement BiH od nastanka kompanije, 1978. Kontinuiram ulaganjem i strateškim pristupom tržištu ostvarili smo izvanrednu prodaju cementa uz maksimalnu iskorištenost kapaciteta i povećanje prodaje od 8,7 % kako u BiH, tako i u regiji. Samo u EU smo plasirali skoro trećinu svoje ukupne prodaje cementa, što dovoljno svjedoči o kvaliteti naših proizvoda i usluga, a to je ujedno i potvrda naše dobre strategije ulaganja – istakao je Muidža u svom obraćanju dioničarima.

– Naša namjera je svakako da nastavimo ovim putem uspjeha, te da se strateški, kroz širenje poslovne mreže betonara, dalje razvijamo i rastemo u regiji. Pored toga, prioriteti kompanije i dalje su primarno zaštita na radu, dekarbonizacija, realizacija

mnogobrojnih planiranih investicija, posebno na polju održivosti i zaštite okoliša, te jačanje partnerskog i prijateljskog odnosa s lokalnom zajednicom – dodao je Muidža i najavio održavanje tradicionalne manifestacije „Dan otvorenih vrata“ krajem juna ove godine.

Damir Dinarević, jedan od predstavnika dioničara, uputio je čestitke kompaniji na sjajnim rezultatima i obratio se Skupštini ističući zadovoljstvo načinom na koji HM Cement BiH pristupa dioničarima.

– Kao predstavnik investicionog fonda godišnje prisustvujem na otprilike 60 skupština dioničara, i osjećam potrebu istaknuti i pohvaliti kompaniju i menadžment obzirom da HM Cement BiH već godinama ima sigurno najbolji pristup svojim dioničarima, koji krasi transparentnost, pravovremenost, ljubaznost i odmjerenost, tako da mi dioničari sve informacije i materijale imamo dostupne uvijek na vrijeme sa svim potrebnim informacijama – rekao je Dinarević.

Skupštini se obratio i predsjednik Nadzornog odbora HMCBiH-a, Zsolt Szilágyi, koji je istakao da je Nadzorni odbor veoma zadovoljan rezultatima i dugogodišnjom saradnjom s Upravom društva, ali i svim zaposlenicima kompanije.

– Tokom obilaska cementare imao sam priliku vidjeti mnogo mlađih radnika koji poletno rade na uređenju tvorničkog kruga i na novim projektima unapređenja pogona. Ispred svih članova Nadzornog odbora zahvaljujem se Upravi i svim zaposlenicima na svemu što čine da kompanija iz godine u godinu postiže izvanredne rezultate i uspjehe, i želim vam mnogo uspjeha i u ovoj i narednim godinama – dodao je Szilágyi.

Nadzorni odbor je predložio a Skupština dioničara usvojila odluku da se ostvarena dobit iz prethodne godine isplati dioničarima u iznosu od 3,91 KM po dionici. Skupština dioničara razriješila je dužnosti člana Nadzornog odbora, Ernesta Jelita, te je izabran novi Nadzorni odbor u sastavu Jonathan Morrish, Thomas Spannagl i Zsolt Szilágyi.

Za vanjskog revizora izabrana je kompanija PricewaterhouseCoopers Tax and Advisory d.o.o. Sarajevo, dok je Odboru za reviziju kojeg čine dr. Željko Šain, dr. Anto Domazet i Milan Dmitrović, povjeren još jedan mandat. Skupština je također usvojila i Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj nezavisnog revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, kao i izmjene Statuta kompanije.