Donald Trump ispao sa Forbesove prestižne liste

0

Dok Donald Trump pokušava obraniti svoje poslovno carstvo na sudu, bivši američki predsjednik doživio je još jedan udarac: Ispao je s Forbesove liste 400 najbogatijih Amerikanaca.

Trumpovo ukupno bogatstvo palo je za 19 posto, ili 600 miliona dolara, na procijenjenih 2,6 milijardi dolara.

To ga je ostavilo 300 miliona dolara ispod Forbesove granice kada je časopis objavio listu u utorak.

Za razliku od stalnog ili rastućeg bogatstva lidera Forbesove liste 400 – Elona Muska, Jeffa Bezosa i Larryja Ellisona, Trumpovo bogatstvo doživjelo je veliki pad.

Ovo se događa dok se suočava s rastućim brojem građanskih i krivičnih optužbi, uključujući suđenje za prijevaru u New Yorku i više suđenja zakazanih za sljedeću godinu.

Pad Trumpovog bogatstva potaknula su dva glavna faktora: Njegova platforma društvenih mreža, i poslovne zgrade koje su izgubile vrijednost, prema Forbesu.

Trump je pokrenuo mrežu Truth Social u februaru 2022., zamišljajući je kao vjerodostojnu prijetnju Facebooku i Twitteru.

Ali Truth Social tek treba zaživjeti. U Sjedinjenim Državama, Truth Social imao je oko 738.000 mjesečno aktivnih korisnika svojih iOS i Android aplikacija u avgustu, što je pad u odnosu na gotovo 1,3 miliona u decembru, prema Similarwebu. To je manje od 1 posto iOS i Android korisnika koji su koristili X (ranije poznat kao Twitter).

Zbog toga je Forbes smanjio procijenjenu vrijednost Trumpovog udjela u Truth Socialu sa 730 miliona dolara prije godinu dana na manje od 100 miliona dolara sada.