Dolazi 50 firmi, traže 8.000 radnika, plate dvostruko veće nego u Bosni i Hercegovini

0

Događaji će se održati od 25. do 28. septembra između 10 i 17 sati

Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije će u saradnji s Ambasadom Republike Slovenije u Sarajevu u posljednjoj sedmici mjeseca septembra organizovati četiri događaja na kojima će slovenački poslodavci predstaviti tražiocima posla iz Bosne i Hercegovine.

Na događajima će se okupiti 50 slovenačkih poslodavaca. Naglašava se činjenica da je Slovenija članica EU koja ima prosječnu platu 2,2 puta veću od one u BiH, te da nije tako daleko od naše zemlje.

Predstavit će se slovenski poslodavci iz različitih djelatnosti, ponajprije iz područja zdravstva, brige za starije, prevoza i prerađivačkih djelatnosti. Listu svih poslodavaca pogledaje OVDJE.

Događaji će se održati od 25. do 28. septembra između 10 i 17 sati na sljedećim lokacijama:

  • Sarajevo, ponedjeljak, 25. 9., Hotel Hollywood,
  • Zenica, utorak, 26. 9., Hotel Zenica,
  • Banja Luka, srijeda, 27. 9., Hotel Bosna,
  • Tuzla, četvrtak, 28. 9., Hotel Mellain.

Slovenački Zavod za zapošljavanje najavljuje da bi ove godine njihovi poslodavci  mogli zaposliti čak i osam hiljada novih radnika. Oni koji traže posao u Sloveniji, na događajima će biti u prilici da ostvare direktan kontakt sa poslodavnica iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, prerađivačkih djelatnosti, građevinarstva, transporta, skladištenja i ugostiteljstva.

Najviše poslodavaca je iz Ljubljana, Nove Gorice i Kranja poručuju iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Na štandovima poslodavaca, svi zainteresovani  će moći da se predstave i predaju svoje radne biografije, te da dobiju sve informacije o radnim dozvolama i  uslovima života u Sloveniji.