Dolar prema košarici valuta gotovo nepromijenjen, euro oslabio

0

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u prvim danima nove godine rasla jer bi Fed mogao biti agresivniji u zaoštravanju monetarne politike nego što se očekivalo, no krajem tjedna dolar je izgubio sve prethodne dobitke.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosio je na kraju tjedna 95,74 boda, gotovo isto kao i na početku tjedna.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4 posto, iznad 115,55 jena, pa se kreće blizu najviših razina u četiri godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1360 dolara.

U prvom dijelu tjedna dolar je nastavio jačati prema košarici valuta, nakon što je prošle godine osvojio više od 6,5 posto, jer se očekuje da će američka središnja banka prije povećati ključne kamatne stope nego europska i japanska središnja banka.

Zbog visoke inflacije u SAD-u, čelnici Feda odlučili su na sjednici u prosincu prošle godine ubrzati proces ukidanja gospodarskih poticaja, koje su uveli na početku koronakrize prije gotovo dvije godine.

Tako će program otkupa obveznica završiti u ožujku, prije nego što se planiralo, dok bi u ovoj godini ključne kamatne stope mogle biti povećane u tri navrata.

Prvo povećanje kamata moglo bi uslijediti već krajem zime ili početkom proljeća.

To je u srijedu potvrdila objava zapisnika s prosinačke sjednice Feda, pa se činilo da dolar na čvrstim nogama kreće prema prvom tjednom dobitku u novoj godini.

Međutim, sve dobitke od početka tjedna dolar je izgubio u petak, nakon što je objavljeno da je u prosincu prošle godine broj zaposlenih u SAD-u porastao za samo 199.000.

To je znatno manje od očekivanih 400.000 i manje nego mjesec dana prije, pa je dio ulagača procijenio da Fed možda ipak neće agresivno zaoštravati monetarnu politiku, zbog čega je dolar oslabio.

Međutim, stopa nezaposlenosti u prosincu pala je za 0,3 postotna boda, na 3,9 posto, dok je cijena rada porasla, pa dio analitičara smatra da podbačaj podatka o zapošljavanju neće odvratiti čelnike Feda da u ožujku počnu povećavati kamate.

„Premda je najvažniji podatak slabiji od očekivanja, to neće puno značiti za Fed. Za njih su ostali podaci vjerojatno potvrda njihova stajališta”, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Allspring Global Investments.

Hina