Dolar ponovo blizu izjednačenja s eurom

0

Dolar je danas blago ojačao prema jenu, nastavljajući snažan prošlonedjeljni rast, nakon što su iznenađujuće visoki pokazatelji zapošljavanja u SAD podigli očekivanja u pogledu daljeg agresivnog pooštravanja politike Federalnih rezervi (FED).

Dolar je, prema posljednjim podacima sa azijskog trgovanja, porastao za 0,1 posto na 135,155 jena, pri čemu je u jednom trenutku dostigao čak 135,585 jena, najviši nivo od 28. jula, nakon što je na prethodnoj sesiji skočio za 1,57 procenata, što je bio njegov najveći jednodnevni rast od 17. juna, izvještava Reuters.

Dolarski indeks, koji mjeri američku valutu prema korpi šest rivala, iznosio je na jutrošnjem trgovanju 106,54 poena, neznatno ispod maksimuma zabilježenog u petak kada je dostigao 106,93 boda, takođe najjači nivo od 28. jula.

Trgovci trenutno daju 70,5 posto šansi da će FED nastaviti s podizanem kamate za 75 baznih poena na svom narednom zasijedanju 21. septembra, naspram 41 posto šansi koliko su procjenjivali prije objave američkih podataka o zapošljavanju koji su podgrijali zabrinutost da će rast plata podstaći inflatorne pritiske.

U fokusu tržišnih aktera će ove nedjelje biti američki indeks potrošačkih cijena. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će julska međugodišnja inflacija u SAD biti smanjena na 8,7 odsto sa ranijeg nivoa od 9,1 posto.

Evro je potonuo danas za 0,15 procenata na 1,01815 dolara, dok je britanska funta uglavnom ostala nepromijenjena na 1,2077 dolara.

Britanska valuta je u petak pala na samo 1,2004 dolara, dan nakon što je Banka Engleske podigla referentnu kamatu za pola procentnog poena, koliko se i očekivalo, upozorivši na recesiju u dužem vremenskom periodu.

„Predviđanje recesije Banke Engleske pojačava ranjivost funte u predsojećim mjesecima“, napisala je viši strateg za devizne kurseve Rabobanke DŽejn Foli, predvđajući da bi funta mogla da padne na 1,14 dolara u roku od tri mjeseca.

Što se drugih valuta tiče, australijski dolar se oporavio na 0,6927 američkih dolara, nakon pada od 0,8 posto u petak, dok je novozelandski dolar ostao stabilan na 0,62435 američkih dolara, prenose Nezvisne novine.