Dolar oslabio, investitori skloniji riziku

0

Dolar je danas oslabio prema korpi drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, u uslovima povećane sklonosti investitora za rizikom i nakon vijesti da je ključna američka uprava odobrila predsjedničku tranziciju u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, tokom prijepodneva je oslabio 0,31 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, skliznuvši na 92,22 boda.

Drži se tako nešto iznad najnižih nivoa u gotovo tri mjeseca od 92,013 bodova, na koje se spustio u jednom trenutku u ponedjeljak, prenosi Bankar.me.

Dolar je na sličnom gubitku bio prema jenu, skliznuvši na 104,23 jena. Kurs eura istovremeno je ojačao 0,33 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,1881 dolar.

Veću sklonost ulagača za rizikom podstakla je vijest da je čelnica Američke uprave za opšte poslove (GSA) Emily Murphy u ponedjeljak izvijestila izabranog predsjednika Joea Bidena da može zvanično započeti proces prenosa ovlašćenja.