Dolar ojačao treću sedmicu zaredom

0

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošloga tjedna, trećega zaredom, što se zahvaljuje porukama iz Feda da ne treba očekivati niz rezova kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 98,30 bodova.

Pritom je američka valuta u odnosu na europsku ojačala 0,2 posto pa je cijena eura skliznula na 1,1105 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara pao je, pak, 1,9 posto, na 106,60 jena.Dolarov indeks dosegnuo je polovicom tjedna 98,93 boda, najvišu razinu u 26 mjeseci, što se zahvaljuje poruci američke središnje banke da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Doduše, čelnici Feda odlučili su na redovnoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2,00 do 2,25 posto, što je prvo smanjenje cijene novca nakon 10 godina.

No, to se i očekivalo, a podršku dolaru pružila je poruka predsjednika Feda Jeromea Powella da ovaj rez nije početak dužeg ciklusa smanjenja kamata.

Powell je kazao da je Fed smanjio kamate zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trgovinskih tenzija i potrebe da se potakne inflacija koja je vrlo niska. No, istaknuo je i da ovaj rez ne znači da slijedi nastavak smanjenja kamata.

“Bit ću jasan – ovo nije početak duge serije smanjenja kamata”, kazao je Powell. No, dodao je i ovo: “Nisam kazao da će biti samo jedan rez kamata.”

Dolar je, zahvaljujući tome, ojačao jer je dio ulagača očekivao smanjenje kamata za 0,50 postotnih bodova, a u idućih godinu dana čak i za ukupno 1 postotni bod.

“Powellovi komentari nisu bili previše usmjereni ublažavanju monetarne politike pa je to potvrda da je riječ o malom smanjenju kao svojevrsnom osiguranju”, rekao je Masafumi Yamamoto, glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.

No, krajem tjedna dolar je izgubio dio prethodnih dobitaka jer su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Tržišta su, naime, bila uzdrmana najnovijim prijetnjama carinama iz Washingtona na robni uvoz iz Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je u četvrtak da će 1. rujna uvesti 10-postotne carine na robni uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara.

Trumpova prijetnja uslijedila je nakon što su se američki pregovarači vratili s trgovinskih pregovora iz Šangaja i izvijestili da napredak nije postignut. Trump je ustvrdio da Kina nije ispunila obećanja koja je dala u ranijim pregovorima.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i britanska funta, čiji je tečaj u jednom trenutku skliznuo na otprilike 1,21 dolar, najnižu razinu u 30 mjeseci.

Pritisak na funtu posljedica je sve veće vjerojatnosti da će Brexit biti neuređen nakon što je premijersku dužnost preuzeo Boris Johnson.

Hina