Dolar ojačao prema euru nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

0

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon tri tjedna pada, a tečajevi najznačajnijih valuta znatno su oscilirali jer je nekoliko vodećih središnjih banaka u svijetu povećalo kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1 posto, na 102.99 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0.6 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0795 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je 1 posto, na 131.20 jena. Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta prošloga su tjedna prilično oscilirali, nakon što su neke od najvećih središnjih banaka u svijetu povećale kamatne stope.

Kao što se očekivalo, američki Fed povećao je u srijedu ključne kamate za 0.25 postotnih bodova, u raspon od 4.50 do 4.75 posto, novu najvišu razinu od 2007. godine. To je već osmo povećanje kamata od ožujka prošle godine, kada je Fed započeo bitku protiv inflacije, prenijela je agencija Hina.