Dok u FBiH pada proizvodnja, Elektroprivreda kupuje ugalj za 70 miliona KM

0

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine nabavit će dodatnih 400.000 tona mrkog uglja za potrebe termoelektrane Kakanj, a po cijeni od 70 miliona KM bez PDV-a, izvještava BiznisInfo.ba.

EP BiH je raspisala obavještenje o nabavci u kojem navodi da je riječ o spomenutoj količini, kao i potrebama prevoza.

Ukupna vrijednost ugovora je 70.120.000 KM, bez PDV-a. Isporuke će biti sukcesivne u periodu od 12 mjeseci.

Rok za prijem ponuda je 13. novembar 2023. godine. Kako se navodi, očekuju se pozitivni finansijski efekti nabavljanja ukupnih količina.

Inače, podsjetimo da je izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine više nego uduplan.

Naime, tokom osam mjeseci ove godine je izvezeno uglja za 109.352.528 KM, dok je u osam mjeseci prošle godine iz BiH otišlo uglja za 54.026.344 KM.

Kako se može vidjeti u ovim podacima, skoro sav izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je otišao u Srbiju, te se može zaključiti da su velike potrebe Srbije dovele do dosta većeg izvoza ovih sirovina.

Iz Elektroprivreda BiH tvrde da ovo nije ugalj koji je podesan za korištenje u BiH.

Podsjetimo da je Elektroprivreda BiH ove godine već ostvarila gubitak od 50 miliona KM, a da se veliki gubitak očekuje i na kraju ove godine.

Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022.godina, koje je nastavljeno i do septembra ove godine.

Nedavno su zvaničnici najavili da će donijeti odluku o privremenom prekidu rada u RMU Zenica do daljnjeg, te da će biti smanjen broj radnika.