Bit će privremeno prekinut rad RMU Zenica, predloženo smanjenje broja radnika

0

Održan je drugi po redu sastanak o problematici RMU Zenica, na kojem su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH, RMU Zenica i Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Sastanak je održan radi analize realizacije zaključaka sa prethodnog sastanka održanog 25. septembra u Zenici.

Rukovodstvo RMU Zenica je na sastanku predstavilo prijedlog novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u rudniku sa procjenom finansijskog uticaja ovog Pravilnika, a koji bi trebao da znači svođenja broja uposlenih na optimalni nivo.

– Zajednički je konstatovano da je ovo neophodno, kako bi se zaustavili negativni trendovi poslovanja. Također, rukovodstvo RMU Zenica je upoznalo prisutne da su od strane odgovornih lica u RMU Zenica pokrenuti svi procesi na osnovu kojih će se, na zakonom predviđeni način, utvrditi i donijeti odluka o trajnom prekidu izvođenja rudarskih radova u rudarskom objektu Stara jama – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva.

Dodaje se da je zajednički konstatovano da, radi složenosti i težine stanja u RMU Zenica, rukovodstvo ovog rudnika treba odmah donijeti odluku o privremenom prekidu rada u RMU Zenica do daljnjeg, koja će biti na snazi od 3. oktobra, te da se svi napori ulože u postepeno vraćanje prvenstveno proizvodnih radnika na posao u narednom periodu s ciljem obezbjeđenja dovoljne količine uglja za nesmetano finansiranje obaveza rudnika. 

Predstavnici Elektroprivrede BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije će na zajedničkom sastanku analizirati sve mogućnosti na osnovu kojih bi eventualno bilo moguće aktivirati proizvodno tehnološki proces u RMU Zenica, te na taj način obezbjediti mogućnost isplate  plate za mjesec avgust 2023. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.