Dogovorena plinifikacija brodske Rafinerije

0

U subotu u 13:30 sati u Slavonskom Brodu ugovoren je sastanak na kojem će predstavnici Rafinerije nafte Brod (RNB), Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa potpisati tri ugovora kojima bi konačno trebao biti riješen problem plinifikacije rafinerije u Bosanskom Brodu.

Potpisivanjem ovih sporazuma konačno se stvaraju pravni preduslovi za rješavanje pitanja plinifikacije rafinerije i prelaska na novi čišći energent koji će eliminirati zagađenje prouzročeno radom rafinerije koja sada kao pogonsko gorivo koristi mazut, piše hrvatski tportal.

Plinifikacija rafinerije će uveliko smanjiti onečišćenje zraka s obje strane državne granice izazvano radom Rafinerije te omogućiti modernizaciju na razinu visokih ekoloških standarda čime će postati konkurentna na tržištu i svesti utjecaj na okoliš na prihvatljiv nivo.

Zbog zagađenja zraka iz Rafinerije nafte u Brodu stanovnici Slavonskog Broda su često protestovali što nije ni čudno jer je u pojedinim trenucima nivo zagađenja zraka bio i 40 puta veći od dopuštenog.

Problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu od rafinerije koja se nalazi tek preko rijeke Save, ali u drugoj državi Bosni i Hercegovini, na najviši nivo podignula je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom pošto je ruska državna kompanija vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu.

Od tada se problem počeo rješavati nakon što je Putin obećao modernizaciju rafinerije i njen skori prelazak na plinski pogon. Ali i u tu je zapinjalo jer se zainteresirane strane, pošto je mnogo ekonomskih i političkih interesa u igri, nisu mogle dogovoriti oko načina na koji bi problem trebao biti riješen.

Rješavanja problema zapinjalo je u različitim vizijama kako bi se projekt trebao provesti posebno u odnosima između Croduxa, firme u vlasništvu Ivan Čermaka i Zarubežnjefta ruske firme koja je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu. No, izgleda da su ti problemi riješeni.

Snabdijevanje prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod (RNB) od strane Crodux plin obavit će se direktnim priključenjem na plinski transportni sistem Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za snabdijevanje prirodnim plinom RNB.

Dogovoreno je, kako saznaje tportal, da će Crodux otkupiti od operatera plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske Plinacro postojeću dionicu produktovoda u dužini od 5,5 kilometara. Crodux će također finansirati i osigurati ispitivanje, projektiranje, dobivanje dozvola u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj i priključivanje na plinski transportni sustav Hrvatske, izgradnju mjerne reducir-stanice (MRS) u mjestu Slobodnica i prenamjenu dijela produktovoda dužine 5,5 kilometara u plinovod i njegovo uvođenje u upotrebu.

Ta firma preuzima na sebe obveze tehničkog održavanja i upotrebe izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara u razdoblju od 10 godina.

Nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod će imati pravo otkupiti izravni plinovod. Crodux Plin će isporučivati prirodni plin za tehnološke potrebe Rafinerije nafte Brod idućih 10 godina.