Dogovoreno jačanje privredne saradnje između BiH i Omana

0

Potpredsjednik Vanskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković sastao se s novoimenovanim ambasadorom Sultanata Oman za BiH sa sjedištem u Rimu Nj.E. Sayyidom Nazar Aljulanda Majid Al-Saidom.

Zaključeno  je da je trgovinska razmjena dvije zemlje na niskom nivou, ali da postoje realne mogućnosti za njeno unapređenje.

Iskazan je interes za izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine u Oman, kao i za potencijale iz metalne i drvne industrije.

Ambasador je  ukazao i na veliki interes državljana Omana za turističke posjete Bosni i Hercegovini te je istakao da zbog aktuelnog viznog režima, one nisu realizovane u zadovoljavajućoj  mjeri.

Uprkos činjenici da se za dobijanje bh. viza mora  putovati u Kraljevinu Saudijsku Arabiju, 45 000 državljana Omana posjetilo je Bosnu i Hercegovinu. Navedeni broj turista bi, prema riječima ambasadora, bio mnogo veći kada bi procedura izdavanja viza bila jednostavnija ili u slučaju bezviznog režima.

Iako nerezidentno pokriva Bosnu  i Hercegovinu iz Rima, ambasador je izrazio spremnost da pruži podršku realizaciji svih aktivnosti koje će imati pozitivne efekte na razvoj trgovine i promociju Bosne i Hercegovine i njenih potencijala. Na sastanku je dogovoreno da privredna delegacija Sultanata Oman posjeti Bosnu i Hercegovinu.