Dogovoreno jačanje poslovnih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske

0

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i generalni sekretar Momčilo Komljenović boravili su u službenoj posjeti Republici Turskoj,  tokom koje su posjetili turske privredne institucije  i kompanije.

Tokom posjete Privrednoj komori grada Sakarije (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası), koja ima bogatu povijest i važnu ulogu u podršci turskom poslovnom sektoru, sastali su se sa predsjednik ove Komore Akgünom Altuğom i članovima i predsjednikom Izvršnog odbora Komore za mlade poduzetnike Semihom Çiftçijem.

Između ostalog, dogovorena je  uzvratna posjeta delegacije Privredne komore grada Sakarije i turskih privrednika Bosni i Hercegovini te organizacija poslovnog foruma, što će dodatno ojačati veze između dviju komora i promicati saradnju na privrednom  planu.

Delegacija VTK BiH održala je sastanke i sa vlasnicima kompanija Kromel (proizvodnja mašina i opreme za mliječnu i prehrambenu industriju),  Infinite Enerji (proizvodnja solarnih panela), Demireller Kardan Milleri Ve İş Makinaları (proizvodnja dijelova za automobilsku industriju) , Arabacioglu (drvna industrija i proizvodnja šumskih proizvoda) i Ekotec Enerji İthalat İhracat Pazarlama (obnovljiva energija).

Ova posjeta predstavlja važan korak u jačanju poslovnih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske te u promicanju trgovine i investicija između dvije zemlje.