Dogovoreno intenziviranje investicija i ekonomske saradnje između BiH i Sjeverne Makedonije

0

Dogovorena saradnja u organizaciji informativno-promotivnih događaja u cilju intenziviranja investicija i ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije

V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija i direktor Invest in North Macedonia Zulfi Adili  potpisali su danas u Skoplju Memorandum o razumijevanju između te dvije agencije.

Dogovorena je saradnja na povezivanju privrednih društava uz učešće privrednih komora i drugih zainteresiranih organizacija, kao i zajednički rad u organizaciji informativno-promotivnih događaja u cilju intenziviranja investicija između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Kubatlija je tokom sastanka govorio o najatraktivnijim sektorima za ulaganje u BiH, regionalnoj saradnji, koja u aktuelnoj ekonomskoj i energetskoj krizi postaje posebno važna u smislu međusobne podrške između zemalja zapadnog Balkana.

Istaknuto je da između BiH i Makedonije nema otvorenih pitanja, a potpisani su i brojni sporazumi poput Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje i Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Sjeverne Makedonije.