Dogovoreni poslovni susreti privrednika iz BiH i Istanbula

0

Direktorica FIPA-e Milica Marković u razgovoru s predsjednikom Privredne komore Istanbula Šekibom Avdagićem dogovorila je nastavak saradnje na intenzivnijem i efaktnijem promovisanju Bosne i Hercegovine i investicijskih projekata članicama Privredne komore Istanbula.

Privredna komora Istanbula je najveća privredna komora u Turskoj i jedna od tri najveće komore u svijetu koja okuplja 420.000 firmi članica. Osnovana je davne 1882. godine, još u vrijeme Osmanskog carstva.

Komora predstavlja sve privredne sektore koji su zastupljeni na prostoru Istanbula i djeluju pod njenim okriljem, od cvjećarstva i građevinarstva preko automobilske industrije i osiguravajućih kuća do zdravstva i grafičke industrije.

Kada je u pitanju saradnja sa BiH, poseban fokus će biti stavljen na projekte proizvodnje pilećeg mesa i logističke centre.

Tokom razgovora sa zamjenikom izvršnog direktora WAIPA-e Ismailom Ersahinom dogovorena je organizacija zajedničke manifestacije koja će biti posvećena privrednom oporavku regiona Zapadnog Balkana nakon pandemije, te iskustvima i izazovima u privlačenju direktnih stranih investicija i optimalnoj upotrebi Programa postinvesticijske podrške u procesu privlačenja direktnih stranih ulaganja.