Dogovorena posjeta bavarskih privrednika

0

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/ Milica Marković i Kristijan Hartman i Manuel Hertel iz Odjeljenja za međunarodnu saradnju industrijske i privredne komore Nirnberga IHK, jednom od najvećih komora u Njemačkoj koja ima više od 150.000 kompanija članica, dogovorili su posjetu bavarskih privrednika BiH sljedeće godine.

Oko stotinu njihovih kompanija-članica rade sa BiH od čega jedna kompanija ima samostalan proizvodni pogon u BiH, dva zajedničko ulaganje /joint-venture / projekta s kompanijama BiH, zatim 26 predstavništava ili kancelarija u BiH, a ostatak se odnosi na uvozne i izvozne aktivnosti, saopšteno je iz Fipe.

Tokom jučerašnjeg sastanka u Nirnbergu razgovarano je o organizaciji posjete privrednika iz Bavarske BiH i drugim zemljama regiona u saradnji s Udruženjem njemačke privrede u BiH AHK.

FIPA će kao jedan od partnera, pružiti sve informacije o mogućnostima ulaganja, investicijskim projektima i poslovnom ambijentu BiH za bavarske privrednike.

BiH je posljednjih godina postala interesantna zemlja za njemačke investitore, koji daju važan impuls privrednom rastu i zapošljavanju u BiH, dodaje se u saopštenju.

Istraživanje sprovedeno među njemačkim kompanijama koje posluju u inostranstvu pokazalo je da je tokom pandemije 40 odsto kompanija iskusilo probleme s lancima snadbijevanja, a 68 odsto njih misli promijeniti lance snabdijevanja, dok 47 odsto već traži nove ili dodatne dobavljače.

Markovićeva je takođe održala nekoliko sastanaka s njemačkim kompanijama na sajmu “IT-Sa 2021”, tokom kojih je predstavila rad softverskih kompanija iz BiH, navedeno je u saopštenju.