Dodik: S Mađarskom dogovorene investicije od 118 miliona eura

0

Ukupan aranžman investicija u Republici Srpskoj sa mađarskom Vladom iznosi 118 miliona eura, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

Naveo je 18 miliona eura predviđeno za nastavak dodjele poljoprivredne mehanizacije.

– Predvidili smo 70 miliona evra za neke od projekata koje je pokušala da zaustavi njemačka Vlada – naveo je Dodik, prenijela je RTRS.

Istakao je da se za neke projekte razgovara i sa partnerima iz NR Kine.

Dodik je rekao da je u Mađarskoj imao odličan sastanak sa premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa liderima Srbije, Turske i Azerbejdžana.

– Azerbejdžan je poznat po zalihama gasa i nafte. Imaju jakog lidera. Njegov interes je kako brzo možemo doći do određenih projekata. Ono što do sada nije bilo, jeste pažnja Evropske unije ka Azerbejdžanu. Azerbejdžan sada iskazuje interes za gasovod kroz Republiku Srpsku. Pored toga razgovarali smo o dodatnim poslovima oko nafte i naftne industrije – kaže Dodik.

Naglasio je da je sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o putnoj infrastrukturi i izgradnje HE Mrsovo.

– Želim da kažem da Srpska ima probleme, ali rješavamo te probleme na način da to podijelimo sa prijateljima. Srpska je riješila problem finansiranja u ovoj godini. Mi smo u ovoj godini do sada riješile obaveze u visino od 740 miliona KM, a povukli smo na tržištvu novac u visino od 350 miliona KM – pojasnio je Dodik.