Dobre vijesti za radnike u BiH: ArcelorMittal bilježi odlične globalne rezultate

0

Vlasnik zeničke željezare ArcelorMittal je objavio rezultate poslovanja na globalnom nivou za prvih šest mjeseci 2017. godine.

Kako se navodi u saopćenju kompanije, neto zarada u prvom polugodištu ove godine iznosila je 2,3 milijarde dolara što je drastičan rast u odnosu na 696 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Dugovi kompanije su smanjeni na 11,9 milijardi dolara krajem juna 2017. u odnosu na dug od 12,1 milijardi dolara koji je bio evidentiran 31. marta ove godine, piše Faktor

ArcelorMittal je saopćio i da transformacija poslovanja u pogonima u Evropi teče po planu, te da kompanija sada radi efikasnije koristeći digitalizaciju poslovanja da unaprijedi proces proizvodnje.

Indijski gigant čije su dionice izlistane na nekoliko svjetskih berzi je početkom juna kompletirao i kupovinu italijanske kompanije Ilva, vlasnika najvećeg evropskog proizvođača željeza koji je bio nacionaliziran nakon ekološke katastrofe. Uporedo sa tim, ArcelorMittal je preuzeo i kompaniju Votorantim S.A. u Brazilu.

Kao rezultat pozitivnih kretanja, kreditne rejting agencije S&P i Moody's su povećale kreditni rejting indijskog konglomerata. Iz kompanije je saopćeno i da se u drugoj polovini 2017. godine očekuje velike isporuke željeza i čelika koje premašuju očekivanja.

Oporavak nakon problema s kineskim čelikom

Ovi podaci svjedoče oporavku kompanije koja je prošle godine bila u velikim problemima uslijed navale jeftinog čelika iz Kine. Oporavak evropskog tržišta dijelom je rezultat i odluke Evropske komisije koja je donijela niz zaštitnih mjera protiv damping cijena kineskog čelika. One podrazumijevaju još veće carine što će prema stavu Komisije doprinijeti da se “evropski proizvođači čelika zaštite od štetnih efekata kineskog dampinga“.

Ovo su dobre vijesti i za ArcelorMittal Zenica koji je proteklih godina otežano poslovao zbog pada cijena čelika na svjetskom tržištu. Jedno vrijeme se čak razmatrala i mogućnost smanjivanja broja radnika.

Situaciju je dodatno komplicirala i situacija sa Rudnikom željezne rude Ljubija koju je vlast entiteta RS planirala prodati nepoznatoj firmi Israeli Investment Group. Jedan od planova ove firme je bio i da svojevrsnim haračenjem ArcelorMittalove firme u Prijedoru izvuče navodno neplaćeni porez što bi ugrozilo poslovanje i zeničke željezare.

Taj scenario se nije ostvario jer Narodna skupština RS nije podržala prijedlog Odluke Vlade RS o prodaji 64,9 posto akcija Rudnika željezne rude Ljubija metodom neposrednog odabira kupca, a što je svim silama podržavao predsjednik RS-a Milorad Dodik. Iako se situacija na tom planu smirila, to ne znači da u narednom periodu Vlada RS neće opet pokušati prodaju pritisnuta nedostatkom novca u budžetskoj kasi.

Stabilna radna mjesta

ArcelorMittal u BiH upošljava oko 3.250 radnika prema podacima s kraja 2016. godine, od čega je 2.400 u Zenici te 850 u Prijedoru. Kompanija je zaključno sa prošlom godinom u BiH investirala oko 385 miliona KM, a prošlogodišnji izvoz dosegao je cifru od skoro 400 miliona KM.

Početkom marta 2017. predstavljena su i tri nova projekta ArcelorMittala Zenica. Radi se o okolišnim projektima – Hibridni filter u pogonu Aglomeracija, te nova zasipna mašina u pogonu Koksara, kao i projektu razvoja novog proizvoda – Rebro u koturu u pogonu Valjaonice.

– Kada je riječ o razvoju novog proizvoda ArcelorMittal Zenica je ovom investicijom od 10,4 miliona postao jedina fabrika ArecelorMittala Evrope koja proizvodi rebrasti čelik – kazao je tada generalni direktor ArecelorMittala Biju Nair.

Na početku 2017. potpisan je i ugovor za generalni remont visoke peći sa italijanskom kompanijom Danijeli Conus, a vrijednost projekta se procjenjuje na vrijednost od 38 miliona KM. Ova investicija osigurava stabilnu proizvodnju čelika narednih 15 godina.

Sudeći prema tržišnim kretanjima te investicijama u BiH, ArcelorMittal će nastaviti stabilno poslovanje u BiH i kriza sa damping cijenama kineskog čelika je prevaziđena čime su osigurana i stabilna radna mjesta za više od 3.000 radnika ove firme u BiH, ali i hiljade domaćih dobavljača.

(Izvor: Faktor)