Do 2024. povratak turističkih putovanja u Evropi

0

Evropu je u prvih osam mjeseci posjetilo 68 posto manje međunarodnih turista nego u istom lanjskom razdoblju, dok se u cijeloj 2020. zbog novog vala pandemije i ‘zatvaranja’ očekuje pad tih dolazaka od oko 60 posto, a vraćanje obima putovanja na nivo prije pandemije predviđa se do 2024. godine.

To se ističe u novom izvještaju Evropske komisije za putovanja-ETC (European Travel Commission) pod nazivom “Evropski turizam 2020-trendovi i izgledi”, u kojemu se napominje i da novi valovi pandemije, ‘zaključavanja’ zemalja, pad povjerenja potrošača i ekonomska recesija i dalje umanjuju izglede evropskog turizma za oporavak.

Za razliku od povratka ukupnog pretpandemijskog obima putovanja do 2024., nešto optimističnija predviđanja u tom izvještaju odnose se na domaća putovanja – unutar Evrope i pojedinih zemalja – koja bi se vjerovatno trebala brže vratiti, odnosno dosegnuti nivo iz 2019. u 2022. i 2023. godini.

Najveći minusi na Kipru, u Crnoj Gori i Rumuniji

U izvještaju se upozorava i da su ‘udari’ pandemije koronavirusa na turizam u Evropi “gotovo bez presedana i u opsegu i u trajanju”, jer sve evropske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 posto, pri čemu su Kipar i Crna Gora u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 posto, što se pripisuje njihovoj većoj ovisnosti o stranim turistima.

Hina / D.H.