Dnevnica od 25 do 50 eura: Za rad na plantažama u Crnoj Gori nedostaje sezonskih radnika

0

Crnogorska državna kompanija „13. jul – Plantaže“, koja je jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa i vina u Jugoistočnoj Evropi, ovih dana započela je berbu stonog grožđa. Na plantažama je trenutno oko stotinu sezonskih radnika, a u susret berbi vinskog grožđa, ova kompanija potražuje sezonske radnike iz cijele regije, nudeći im zaradu, u prosjeku od 25 do 50 eura na dan. Za poslove na plantažama u avgustu ovoj kompaniji potrebno je više stotina radnika, a koje ne može obezbijediti u Crnoj Gori.

Na najvećem vinogradu u Evropi u jednom komadu, površine 2,3 hiljade hektara, trenutno je aktivna operacija stonog grožđa. Angažovano je oko 15 radnika, dok je veći broj radnika angažovan na berbi drugog voća. Ipak, pravi poslovi tek slijede. U narednim danima, ova kompanija uposliće još najmanje stotinu radnika, uglavnom iz zemalja regije. Radnici angažovani na berbi, zavisno od učinka u prosjeku mogu zaraditi od 25 do 50 eura dnevno, uz osiguranu hranu i smještaj.

Ekipa agencije Anadolu (AA) obišla je na Ćemovskom polju u Podgorici zasade grožđa, čija je berba u počela u četvrtak. Milena Mugoša, direktorica vinogradarsko voćarske proizvodnje kompanije “13. jul-Plantaže”, u razgovoru za AA ističe da osim berbe grožđa, u toku je berba breskve.

“Od 29. maja je u toku berba breskve, a danas smo počeli sa berbom stonog grožđa, a već sredinom avgusta očekujemo da počnemo sa berbom bijelih vinskih sorti. Vremenske prilike u prethodnom periodu nisu bile baš najpovoljnije za poljoprivrednu proizvodnju, prije svega mislim na učestale padavine i veliki broj kišnih dana od početka vegetacije gotovo do početka jula. Ali, nadamo se da će nam u narednom periodu vremenske prilike ići na ruku i da ćemo uspjeti da uspješno uberemo ostale količine grožđa i voća”, kazala je Mugoša.

Govoreći o problemu radne snage, koji je sve više izražen posljednjih godina, Mugoša naglašava da je kompanija u potrebi za angažovanjem kako domaće, tako i radne snage iz regiona.

“Pored stalno zaposlenih radnika, angažovano je trenutno oko stotinjak sezonskih radnika. Danas je prvi dan berbe stonog grožđa i danas je angažovano svega petnaestak radnika domaće radne snage, a sljedeće nedjelje očekujemo dolazak oko osamdeset radnika iz zemalja regiona, ali svakako imamo potrebu za angažovanjem dodatnih radnika. Ovu priliku koristim da pozovem sve zainteresovane radnike da nam se pridruže, a cijena berbe za gajbu stonog grožđa biće 0,50 eura. Za sve zainteresovane sa teritorije Podgorice imamo svakodnevno obezbijeđen prevoz od Sahat Kule i nazad, a za zainteresovane iz drugih gradova plaćene su karte i troškovi prevoza”, ističe Mugoša.

Ona napominje da je za sve radnike obezbijeđen smještaj i tri dnevna obroka.

“Prosječan radnik može da ubere pedeset gajbi, a imamo izuzetaka gdje se ide i preko stotinu gajbi, tako da je to od 25 eura pa na dalje”, kaže Mugoša.

Na berbi grožđa zatekli smo Burima Labjanija sa Kosova. Ističe da je više od 20 godina sezonski radnik na plantažama.

“Pedeset euro centi je plaćena gajba, a u prosjeku, svako može da ubere 50 gajbi. Pošto sam ja među najboljim radnicima, uberem više od 100 gajbi za dan. Sada jeste vruće, ali berba počinje od 6 sati ujutro i beremo do 11 sati, najviše zbog vrućine. Može da se radi, ko hoće. Imamo osiguranje i radni staž”, kaže ovaj vrijedni radnik sa Kosova.