Đokić potpisao sporazum s kompanijama iz Slovenije i Austrije

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je, u ime Vlade Republike Srpske, potpisao sporazum o saradnji s predstavnicima kompanija “Interenergo” iz Slovenije i “KI-Kelag internešnel” iz Austrije kojim je data mogućnost ulaganja u projekte u sektoru energetike.

Riječ je o investiranju u sektoru energetike, naročito u oblasti hidroenergije u Republici Srpskoj, nakon što se izvrše istraživanja hidropotencijala i definišu mogućnosti izgradnje objekata.

Potpisnici sporazuma izrazili su spremnost da istraže mogućnosti realizacije projekata i u oblasti solarne energije i vjetroenergije, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Đokić je rekao da je Vlada Republike Srpske podržala nastavak saradnje s ovim investitorima, imajući u vidu višegodišnje iskustvo u oblasti obnovljivih izvora i dosadašnja ulaganja ovih kompanija u izgradnju energetskih objekata na teritoriji Srpske.

On je podsjetio da su “KI-Kelag internešnel” i “Interenergo” posredstvom svojih kćerki firmi iz Banjaluke EHE i “LSB elektrane”, već uspješno realizovali tri projekta u Republici Srpskoj, odnosno izgradili su tri male hidroelektrane “Novakovići”, “Zapeće” i “Medna”, ukupne investicione vrijednosti oko 85 miliona KM i da su se do sada pokazali kao respektabilan investitor.

Investitori su zahvalili Đokiću za dosadašnju saradnju i zalaganje, koju su ocijenili veoma usješnom, te su izrazili uvjerenje da će ta saradnja biti još više unaprijeđena u budućnosti.