Distributeri nafte u RS neće dizati cijene goriva

0

Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj neće mijenjati cijene goriva nakon ukidanja uredbe o određivanju marže za formiranje cijena naftnih derivata u Republici Srpskoj, rekao je Srni sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Zoran Berak.

On kaže da je trenutno njihova marža mnogo manja od dozvoljene.

“Važno je napomenuti da je marža sa kojom posluju distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj najmanji dio koji građani plaćaju u svakoj litri prodanog goriva, što ne ide u prilog nekim tvrdnjama da je njihova marža od 30 do 40 feninga po litri goriva”, rekao je Berak.

On je naveo da su nameti koje čine akciza od 0,30 KM, taksa za puteve od 0,15 KM, taksa za autoputeve od 0,25 KM i PDV, koji su sadržani u svakoj litri goriva, i dalje na istom nivou od preko marke.

Vlada Republike Srpske juče je donijela odluku o prestanku važenja uredbe iz aprila, kojom je trgovcima naftnih derivata, u uslovima pandemije virusa korona, marža bila ograničena na šest feninga po litri u veleprodaji i 25 feninga u maloprodaji.